Menu

De veelzijdigheid van houten gevels

09.04.2018

Houten gevels. Ze zijn tegenwoordig steeds vaker terug te vinden in het straatbeeld en geven extra karakter aan je woning. Maar er zijn heel wat verschillende opties binnen de wereld van de houten buitengevels. We sommen ze voor je op.

Hard- versus zachthout

Bij houten gevels – en in feite bij al het hout voor buiten - maken we het onderscheid tussen hard- en zachthout. Zachthout komt vooral van bomen die we dichterbij vinden, hier in Europa. Denk maar aan de den of larix. Hardhout komt daarentegen van verder, zoals Afrika, Azië, Zuid-Amerika… Een van de meeste gekende voorbeelden is ongetwijfeld bankirai.

Tussen de twee soorten zijn er weliswaar een aantal verschillen. Zachthoutbomen zijn bijvoorbeeld sneller kapklaar dan hardhoutbomen en moeten minder ver getransporteerd worden. Dat merk je aan de prijs. Daarnaast heeft zachthout – met uitzondering van cederhout - meer bescherming tegen verweer nodig dan hardhout. Dat kan je in principe rustig laten vergrijzen, zonder al te veel extra behandelingen. Durven jij of je kids hun fiets al eens tegen je houten gevel smijten? Hardhout kan daar net iets beter tegen. Om zachthout steviger te maken, kan je het wel thermisch laten behandelen. Het hout wordt dan gebakken en krijgt zo een zekere hardheid.

De looks

Niet elke houten gevel ziet er hetzelfde uit, en dat is maar goed ook. Zo vindt iedereen zijn eigen ding. De opties gaan van relatief vlakke houten oppervlakken tot losstaande houten latjes waartussen je het achterliggende doek ziet. Je vindt bij ons ook een aantal hoogwaardige kwaliteitsmerken. Free Willy®, gespecialiseerd in horizontale belijning, is er zo eentje. Of Woodface®, die met verticale gevelconcepten werken. De mogelijkheden zijn legio: van dikke tot smalle planken, met een aluminium later ertussen… Ze behoren tot de crème de la crème van de houten buitengevels.

Nieuwe trends

Houten gevels zijn een fenomeen van de laatste jaren. We zien dan ook nog regelmatig nieuwe trends opduiken. Zoals verbrand hout. Je hout ziet er zwartgeblakerd uit maar heeft niets van zijn kracht verloren. Het geeft een unieke look die in de smaak valt bij velen. Nog een groot pluspunt: doordat je hout verbrand is, heeft het praktisch geen onderhoud meer nodig.

Interesse?

Op zoek naar de finishing touch voor de buitenkant van je woning? Kom eens bij ons langs of mail ons. We geven je graag informatie op maat en werken vrijblijvend een passend voorstel voor je uit.