Menu

Parket kiezen: waarom jij het verschil moet kennen tussen open- en geslotenporig

28.05.2018

Parket kiezen… Dat is afwegingen maken tussen soorten, kleuren en merken. Wat je misschien niet weet, is dat de structuur van het parket zelf een grote invloed heeft. Een overzicht van de verschillen tussen open- en geslotenporig. En welke rol die spelen als je parket gaat kiezen. 

Geslotenporige parket: een laagje vernis

Bij geslotenporige parket sluit een laag vernis de poriën van het hout af. De vernis treedt op als een soort beschermlaag, zodat er geen vlekken in het hout komen.

Het voordeel van een geverniste parketvloer? Zo’n vloer heeft weinig onderhoud nodig. Pas na een tiental jaren is je vloer toe aan een volledige opknapbeurt. Daar hangt uiteraard een prijskaartje aan vast, maar tussendoor heb je gelukkig weinig werk aan je vloer.

Nadeel: treedt er slijtage op bij op een geverniste vloer, zoals een kras of een looppad, dan krijg je dat wel alleen maar weg door het volledige parketoppervlak een opknapbeurt te geven. Je kan niet gewoon één deeltje apart bewerken, anders zie je het verschil met de rest van de vloer. Begin je slijtage duidelijk te merken? Dan is het waarschijnlijk tijd voor die grondige onderhoudsbeurt.

Tussendoor volstaat wat water en eventueel wat poetsproduct. Maar dat product mag zeker niet te agressief zijn, anders bijt het de vernis eraf. En dat is net wat we niét willen.

Openporige parket: geöliede vloer

Bij openporige parket blijven de poriën – vanzelfsprekend – open. Maar een goede olie zorgt ervoor dat je parketvloer de tand des tijds weerstaat en tegen een stootje kan. Olie vraagt een regelmatiger onderhoud dan parket, maar je krijgt er wel een authentieke en warme vloer voor in de plaats.

Om je geöliede parketvloer zo goed mogelijk te onderhouden, was je de vloer best om de twee weken op met koud water, een scheutje zeep en een uitgewrongen katoenen mop. Warm water moet je zeker vermijden, want dat werkt ontvettend. Terwijl het net de bedoeling is om je olie te onderhouden.

Nog een praktische tip: gebruik twee emmers voor je poetsbeurt. Eentje met gewoon water, en eentje met zeep erbij. Anders ben je al snel met vuil water aan het poetsen.

Soorten parket: welke kies jij?

Of je liever een geöliede of geverniste vloer wilt, dat hangt puur af van je voorkeur. Vernis vraagt minder onderhoud, terwijl olie authentieker is en een warmere voeling heeft. Qua uiterlijk is er tegenwoordig weinig tot geen verschil meer.

Kom gerust eens langs in onze toonzaal, of contacteer ons voor meer informatie over de mogelijkheden bij parket. We helpen je graag verder!